”Haen aina jotakin tarinaa taiteeseeni” Haastattelussa kuvataiteilija Kalle Nurminen

Kalle Nurminen työhuoneellaan

Kalle Nurminen on valmistunut Taidekoulu Maasta vuonna 1990. Vuonna 1992 Nurminen aloitti opinnot Taideteollisessa korkeakoulussa Lavastustaiteen laitoksella, mutta valmistui sieltä vasta 2001, kun lavastajan työt veivät Nurmisen mukanaan. Päätoimisena kuvataiteilijana Nurminen ei ole työskennellyt missään vaiheessa, mutta siitä huolimatta hän on halunnut pitää koko ajan yllä ammattitaitoaan kuvataiteilijana. Oulun Taiteilijaseuran jäseneksi Nurminen liityi vuonna 2018.

Tällä hetkellä Nurminen työskentelee Oulun kaupunginteatterin lavastajana, ja tekee sivutoimisesti omaa taidettaan.

Taidetta kierrätysperiaatteella

Nurminen kokeilee mielellään kaikkea uutta, myös kuvataiteessa. Nurminen maalasi aiemmin paljon akryyliväreillä, ja työsti esimerkiksi metallia, mutta tekee tällä hetkellä eniten erilaisia esinekollaaseja, joita hän tekee kierrätysperiaatteella muun muassa muovijätteestä. Materiaalia taiteeseensa Nurminen on kerännyt jo vuosikymmeniä, ja saa sitä lahjoituksina yksityiskodeista, tai löytää itse kaduilta ja kirpputoreilta. Joihinkin näyttelyihinsä Nurminen pistää esille muovinkeräyspisteen, johon ihmiset saavat lahjoittaa omia muoviesineitään, joita eivät enää tarvitse.

Kalle Nurminen 6X-näyttelyssä 2019

Tarinallista taidetta omilla ehdoilla

Nurmiselle ominaisinta taidetta on kerronnallinen ja esittävä taide. ”Mä luulen, että se tarinankerronta tulee aika paljon sieltä teatterin puolelta. Että haen aina jotakin tarinaa siihen taiteeseen”,Nurminen pohdiskelee.

Taiteensa avulla Nurminen haluaa tutkia ja tarkastella ihmisten aikaansaannoksia ja tekemisiä maapallolla. Nurminen löytää itse omista teoksistaan paljon humorismia, ja vaikka jotkin teoksista ovatkin todella selkokielisiä, Nurmisen teoksista löytyy paljon myös piilomerkityksiä, jotka eivät välttämättä avaudu katsojalle ensivilkaisulla.

Nurminen välttelee oman taiteensa tarkkaa määrittelemistä eikä hän halua määritellä myöskään itseään ”taiteilijaksi isolla kirjaimella”. ”Hypin mielelläni käsityöläisyyden, taiteen tekijän ja muotoilijan välillä eikä minua haittaa vaikka minulle sanottaisiin, että jokin työni ei ole taidetta”, Nurminen naurahtaa. Hänen mielestään taide onkin subjektiivinen kokemus, eikä sille ole olemassa tarkkaa määritelmää.

Nurmisen esikuvia taiteessa ovat kiinalainen taiteen moniosaaja Ai Weiwei, kitschin kuninkaaksikin tituleerattu yhdysvaltalainen kuvataiteilija Jeff Koons ja Sveitsissä syntynyt saksalainen taidemaalari Paul Klee, jonka taiteeseen vaikuttivat suuresti eskpressionismi, kubismi ja surrealismi.

Monipuolistunut taide

Aloittelevaa taiteilijaa Nurminen neuvoo kulkemaan omia reittejään. ”Taide on onneksi jotenkin iloistunut niistä ajoista kun itse aloitin taiteen tekemisen. Että nykyään on paljon helpompi tehdä myös taiteessa ihan mitä tahansa, joka on mun mielestä tosi hieno asia”, Nurminen hymähtää. Nurminen kokeekin, että kun hän itse aloitti taideuransa nuorena, taide oli paljon lokeroidumpaa kuin nykyään.  ”Välineitä ja tekotapoja tulee koko ajan lisää, siitä vaan tekemään”, Nurminen kannustaa.

Kalle Nurmisen kotisivut: www.kallenurminen.com/index.htm

Kalle Nurmisen Instagram: @nurminenkalle

Kalle Nurmista haastatteli Siru Väisänen ja haastattelun puhtaaksikirjoitti Erika Kiviniitty