Miksi kannattaa ostaa aitoa taidetta?

Pohditko, miten saisit kodistasi juuri sinun näköisesi? Tuntuvatko huoneet liian kliinisiltä ja seinät huutavat tyhjyyttään? Paras keino tehdä tilasta kuin tilasta persoonallinen on hankkia sinne aitoa taidetta. 

Into taiteella sisustamiseen voi iskeä sekä uuden kodin omistajalle että hänelle, joka haluaa uutta eloa omaan elinympäristöönsä. Kun piristystä kotiin aletaan etsiä, useimpien huonekaluliikkeiden myymät sisustustauluihin ja -julisteisiin tulevat varmasti vastaan. Tällaisia massatuotettuja sisusteita on saatavilla eri kokoisina, värisinä, aiheisina ja vieläpä edullisesti - miksi siis pitäisi hankkia oikeaa taidetta?

Vastaus voidaan tiivistää sanomalla, että aito taide on usein merkityksellisempää.

Aito taide ja sisustustaide eivät sulje toisiaan pois, vaan voivat olla sopusoinnussa samassa kodissa. Kotiin kannattaakin hankkia sellaisia esineitä, mistä juuri sinä pidät. Tässä artikkelissa käymme läpi neljä hyvää syytä, jonka auttavat ymmärtämään, miksi myös aitoa taidetta kannattaa hankkia. 

Aito taide herättää tunteita

Aidon taiteen ostopäätökseen liittyy aina vahva tunne ja varmuus. Taideteosta ostaessasi et yleensä ajattele "en ole ihan varma pidänkö tästä, mutta ostan kokeiltavaksi".  Tietyn taideteoksen nähdessäsi tiedät ensisilmäyksellä, että pidät siitä. Saatat jopa nähdä mielessäsi sille sopivan paikan kodissasi. Siinä vain on sitä jotain. 

Teoksen "Se Jokin" liittyy vahvasti taiteen tunteita herättävään ominaisuuteen. Teos voi tuoda mieleesi tietyn ihmisen, hetken tai tarinan. Se voi myös täydellisesti kuvastaa senhetkistä elämäntilannettasi. Teos auttaa sinua myöhemmin palaamaan tuohon muistoon ja toimii siten pakotienä arjen kiireistä. Teoksessa on osa sinun persoonaasi.

Aito taide on myös katseenvangitsija ja herättää varmasti myös ystäviesi huomion heidän vieraillessaan luonasi. Jokainen muodostaa taideteoksesta oman mielipiteensä ja se tuo jokaiselle mieleen erilaisia asioita. Uusi taidehankinta saa varmasti aikaan keskustelua illallispöydässä. 

Aidot taideteokset ovat uniikkeja

Aitoa taidetta ostaessasi voit olla varma, ettei kenelläkään ole samanlaista.Taideteos on aina ainoa laatuaan olipa kyse maalauksesta, grafiiikasta, veistoksesta  tai mistä tahansa muusta taidelajista. Taideteos on aina yhtä uniikki kuin sinäkin. Ainutlaatuisuus vauhdittaa usein ostopäätöstä. Jos pidät teoksesta ja jäät harkitsemaan ostoa liian pitkäksi aikaa, voi joku toinen ennättää hankkia teoksen ennen sinua.

Aito taide on myös aina massatuotettuja kuvia laadukkaampaa. Värisävyt ovat omaa luokkaansa mitä tulee niiden syvyyteen ja tekstuuriin. Teoksen luomisesa käytetyt materiaalit ovat yleensä painomustetta laadukkaampia ja menetelmät monipuolisempia.

Aitoa taidetta ostamalla tuet taiteilijan työtä

Maailman ilman taidetta olisi aika tylsä paikka, vai mitä? Sen vuoksi on tärkeää hankkia aitoa taidetta ja mahdollistaa siten taiteilijoiden työ ja uusien luomusten synty. Teosten ostajana annat taiteilijalle ansaitun korvauksen ajasta, jonka hän käytti teoksen luomiseen. Ostamalla taidetta olet mukana ylläpitämässä myös sen tarvetta ja siten mahdollistamassa monipuolisen tarjonnan ja taiteen jatkuvuuden myös tulevaisuudessa.

Myös taiteilijoiden taustojen ja tarinoiden tunteminen on osa taiteeseen liittyvää kokemusta. Tutustumalla taiteilijoiden taustoihin voit löytää juuri sen tietyn taiteilijan, jonka työtä haluat tukea. Tällainen henkilökohtaisempi kytkös taiteilijaan voi osoittautua yhdeksi syyksi hankkia juuri tietyn taiteilijen teoksia. Ja uutiset kyseisen taiteilijan uusista töistä ja urasta pitävät yllä taideharrastuksen mielekkyyttä. On hauskaa lukea uutisia juuri siitä taiteilijasta, jonka tekemä teos sinulla on kodissasi.

Jokaisella on varaa aitoon taiteeseen

Ainutlaatuisuudensa ja laatunsa vuoksi aito taide maksaa sisustusjulisteita enemmän. Summaa ei kuitenkaan tarvitse maksaa kerralla ja sen vuoksi jokaisella on varaa taiteeseen. Taidelainaamojen kautta taidetta voi ostaa maksamalla teoksesta kuukausittaista lainaerää. Mikäli lainaerät maksetaan loppuun, toimii lainaus kuin koroton erämaksu. Taidelainaamot toimivat taiteilijan ja asiakkaan välissä ja auttavat löytämään sopivan teoksen. Lainaamot myös ovat osa paikallisen taiteilijaseuran toimintaa ja taidelainaamon kautta ostamalla autat samalla taideyhteisöä kokonaisvaltaisemmin, sillä seurat tuottavat taiteilijoille heidän ammattissaan tarvitsemia palveluita.

ARTo taidelainaamon ylläpitäjänä toimii Oulun Taiteilijaseura -63 ry. ARTossa teosten lainahinnat ovat alk. 30€ / kk. 

Haluatko nähdä millaisia taideteoksia ARTossa on? Klikkaa alla olevaa linkkiä ja tutustu nettisivuilla olevaan teosvalikoimaan. Lisää teoksia löydät paikan päältä.

TUTUSTU TEOKSIIN