Missä on taulun paikka? Näin asettelet taideteokset seinällesi oikein

Oletko hankkinut upean taideteoksen, mutta et tiedä, minne ja miten sen asettaisit? Saatat esimerkiksi pohtia, mille korkeudelle teos pitäisi ripustaa ja näyttääkö se hyvältä sellaisenaan. Tässä artikkelissa kerromme sinulle vastaukset näihin kysymyksiin.

Taiteen paikan valinta

Taiteen paikan valinnan lähtökohta on ymmärtää, että teoksia voi sijoittaa kodissa mihin tahansa huoneeseen. Taidetta voi olla olohuoneessa, makuuhuoneessa, eteisessä ja mikseipä vaikka vessassa! Paraatipaikat ovat kuitenkin niitä, missä kotiväki viettää suurimman osan valveillaoloajasta. Kannattaakin harkita suosikkiteosten sijoittamista juuri niihin huoneisiin, joissa aikaa vietetään eniten.

Kun huone, jonne taidetta sijoitetaan, on päätetty, on aika istahtaa alas. Anna katseesi kiertää huoneessa. Minne se osuu helpoiten? Mikä kohta näyttää selvästi kaipaavan piristystä? Jos sopivia kohtia taideteoksille on seinillä useita, kannattaa aloittaa tärkeimmistä.

Kuvataiteilijat Feinik, Laitila ja Mäkelä kertovat kirjassaan Koti + taide, taiteen tyypillisiä paikkoja ja huomioon otettavia seikkoja kodin eri huoneissa. Heidän näkemyksiään on listattu alla.

Olohuoneessa

 • Yleinen paikka taiteelle on sohvan yläpuolella oleva seinä.
 • Taidetta näkee usein myös television vierellä, jolloin teokset ovat muodoiltaan ja väreiltään selkeitä.

Keittiössä ja ruokailutilassa

 • Inspiroivat ja voimaannuttavat teokset auttavat käynnistämään päivän.
 • Keittiössä voi olla ns. aamuseinä, jossa on kokoelma hyvää mieltä tuovia teoksia.
 • Keittiöön sopivat parhaiten lakalla tai lasilla suojatut teokset.

Eteistiloissa

 • Pienet teokset sopivat kapeisiin käytäviin, jolloin niitä voi katsoa kokonaisuudessaan ahtaasta tilasta huolimatta.
 • Kylmiin eteisiin voi sijoittaa keraamisia teoksia.

Makuuhuoneessa

 • Seesteiset ja harmoniset värimaailmat
 • Rauhoittavat teemat, yleensä makuuhuoneeseen ripustettavissa teoksissa ei suosita henkilökuvia

Työhuoneessa

 • Voimakkaat ja abstraktit muodot inspiroivat
 • Teosten vaihtelu säännöllisesti virkistää mieltä

Lastenhuoneeessa

 • Ei helposti rikkoontuvia teoksia
 • Kuuntele lapsen omia mieltymyksiä

Taideteoksen ripustuskorkeus

Jotta taide pääsee oikeuksiinsa, ripustuskorkeuden tulee olla oikea, kertovat Feinik, Laitila ja Mäkelä. Usein teokset ripusteaankin liian korkealle. Nyrkkisääntönä ripustamiseen voidaan pitää, että teoksen tai teoskokonaisuuden keskikohta asettuu keskimittaisen ihmisen katseen tasolle, noin 160 cm korkeudelle lattiasta. Näin etäisyys lattiasta ja katosta tuntuu luontevalta tilassa kuin tilassa.

Taiteilijat muistuttavat huomioimaan, ettei istujan pää osu teokseen, kun taidetta ripustetaan istuimen, kuten sohvan yläpuolelle. Myöskään ruokailutilassa teoksia ei tule ripustaan niin matalalle että ruokailutilan tuolit voisivat vahingossa osua niihin.

Yksin vai erikseen - löydä harmonia

Feinik, Laitila ja Mäkelä tiivistävät, että teos voi olla yksin, mutta ei yksinäinen. Heidän mukaansa on tärkeää ottaa huomioon ripustusseinän ja teoksen välinen suhde. Isolla seinäpinnalla liian pieni teos ei pääse oikeuksiinsa ja näyttää valjulta. Tällöin paras ratkaisu voi olla koostaa tauluseinä. Sen sijaan iso teos voi toimia yksinäänkin ja onnistua energisoimaan tilaa. Kuitenkin myös suuremman teoksen ympärille voi ryhmitellä herkempiä ja vaaleampia grafiikkatöitä tai toisiaan täydentävät sopivat suuremmat teokset vierekkäin, taiteilijat vinkkaavat.

Valaistus viimeistelee taidekokemuksen

Oikea valaistus antaa viimeisen silauksen taidekodille, Feinik, Laitila ja Mäkelä kertovat. Päivänvalo on täydellinen taiteelle, mutta pimeät vuodenajat ovat haasteellisempia. Tällöin täytyy miettiä, miten taidetta voisi korostaa valaistuksella. Taiteilijoiden mukaan oikeanlaisella valaistuksella teoksen värit voidaan herättää henkiin ja tekstuuri saadaan näkyviin. Valaistuksesta tehokkuuseroilla kannattaa kuitenkin leikitellä ettei lopputuloksesta tule tylsä. 

Valaistuksen kirkkaudesta taiteilijat kertovat seuraavaa: Valaisimen tulee olla kirkkaudeltaan kohtuullinen tai varjostimella himmennetty. Suoraan taulum yläpuolelle tai kehykseen kiinnitettävät tauluvalaisimet kannattaa jättää kauppaan. Liian läheltä tuleva valo voi vahingoittaa teoksen värejä ja muutenkin taide on kauneimmillaan suuremmalle alueelle levittyvässä valossa. 

Tutustu ARTon teosvalikoimaan netissä tai vierailemalla paikan päällä. 

Katso teokset

Lähde: Feinik, Laine, Mäkelä. Koti + taide. Taidesisustamisen käsikirja. Tammi. 2014.