Ohjeita taideteosten ripustamiseen

Taideteoksen ripustaminen aiheuttaa usein päänvaivaa erityisesti aloittelevalle taiteen ystävälle. Tässä artikkelissa kerromme, mitkä ovat parhaat ripustustekniikat erilaisille taideteoksille ja seinämateriaaleille sekä neuvomme, miten määrität oikean ripustuskorkeuden. Artikkeli pohjautuu Teija Variksen kirjoittamaan julkaisuun Kuvataiteilija neuvoo: Näin ripustat taulut, jossa Pia Feinik kertoo vinkkinsä taideteosten ripustamiseen seinälle.

Ripustaminen alkaa seinämateriaalin ja ripustettavan teoksen ominaisuuksien tarkastelusta.

Ripustaminen taulun painon mukaan

Onko ripustettava teos kevyt?

Jos teos on kevyt, taulusta todennäköisesti löytyy takaa lenkkiruuvein kiinnitetty rautalanka, joka on kieputettu itsensä ympäri. Varmistathan, että kieputus on tehty pitkältä matkalta, jottei kiinnitys löystyisi ajan saatossa. Kevyen teosen voi ripustaa yläviistoon lyötyyn naulaan. Rautalankaripustuksen ansiosta teos on helppo asetella suoraan.

Onko teos painava?

Painavat teokset kannattaa kiinnittää vahvasti. Isoissa ja painavissa teoksissa on usein kehyksen molemmissa yläkulmissa hammastetut ripustuskulmat. Hammastuksen ansiosta teos on helppo asettaa suoraan, vaikkeivat  ruuvit osuisikaan ihan samalle korkeudelle. Raskaita teoksia ripustaessa kannattaa naulojen sijaan käyttää nimenomaan ruuveja, tai L-ruuveja, joilla ripustuksesta tulee turvallisen lisäksi myös siisti.

Mikä on oikea kiinnike minun seinämateriaalilleni?

  • Puuseinä = pitkä ja paksu kannallinen naula. Jos taulu on raskas, käytä jämäkkää ruuvia naulan sijaan. Ruuvi pureutuu puuhun tiukemmin.
  • Kipsilevyseinä: Tulppa- tai ankkurikiinnitys, johon kierretään ruuvi. Seinään tehdään reikä akkuporakoneella, tulppa tai kipsilevyankkuri laitetaan reikään ja sen sisään kierretään ruuvi.
  • Kivi-, betoni- tai tiiliseinä: Aluksi seinään porataan reikä, joka puhdistetaan imurilla kivipölystä. Reikään laitetaan teoksen painosta riippuen joko lyöntiankkuri, nailontulppa tai lyöntitulppa. Injektiomassan avulla ruuvi saadaan varmasti kierrettyä tiukkaan, sillä massa kiinnittää ruuvin paikoilleen.
  • Betoni- ja kevytsoraharkkoseinä: Pitkä nailontulppa tai metallinen betonitulppa.

Mille korkeudelle taideteos pitäisi ripustaa?

Oikea ripustuskorkeus on keskimittaisen ihmisen katseen tasolla.

Mitä tehdä, jos en halua seiniini reikiä?

Jos seiniin ei missään tapauksessa haluta reikiä, on vaihtoehtoja katonrajaan asennettava taulukisko. Teokset riippuvat kiskoihin kiinnitetyistä huomaamattomista vaijereista ja ripustusta on helppo vaihdella useinkin. Omassa kodissa reikiä seinässä ei kuitenkaan pitäisi liiaksi pelätä, sillä kodin tulee olla asujansa näköinen.

Nyt kun ripustamisniksit ovat kunnossa, on korkea aika etsiä jotain ripustettavaa. Tutustu ARTon teosvalikoimaan netissä tai paikan päällä.

Katso teokset

Lähde: Teija Varis. Kuvataiteilija neuvoo: Näin ripustat taulut. https://www.uusimaa.fi/artikkeli/241610-kuvataiteilija-neuvoo-nain-ripus...